Vier generaties kunstenaars in een bijzondere expo samengebald

Het is een onvermijdelijke vraag: zit het kunstenaarschap in het bloed? Ongetwijfeld zal er een relatie bestaan tussen de hoeveelheid kunst waarin een kunstenaars is opgegroeid en zijn roeping om zelf kunst te maken. Intuïtief zou je denken dat hij het als van nature als een manier zal aanzien om emoties of gedachten uit te drukken, en, al zeker wanneer er in huis heel verschillende vormen van kunst werden verzameld, hij gestimuleerd zal worden om er een eigen manier, een eigen stijl in te ontwikkelen.

Maar dit is niet noodzakelijk het geval. Voorbeelden genoeg van kunstenaars die hun roeping vonden zonder als kind ooit in contact te zijn gekomen met kunst. Ook omgekeerd keren nazaten zich soms af van de kunstpraktijk wanneer ze als kind met een overdaad aan kunst werden geconfronteerd.

Niettemin, zoals het spreekwoord gaat, valt de appel vaak niet al te ver van de boom. In Poperinge loopt een merkwaardige getuigenis van de waarheid achter dit gezegde. Je kan er tot 1 september terecht om het werk van vier generaties kunstenaars uit de familie Boudry ontdekken.

Over het werk van Nele Boudry hebben we reeds kunnen berichten, maar wat we toen niet wisten is dat ze een vertakking vormt van een hele kunstenaarsfamilie. Haar vader was de bekende fotograaf en kunstschilder Paul Boudry (1925-2001). Hij zette vele landhuisjes en talloze kapellen op doek en was een befaamd en ruim gekend volksfiguur in de Westhoek. Grootvader Jules Boudry (1888-1951) is dan weer gekend omdat veel zijn werk nog steeds te vinden is in veel huizen in Poperinge en ver daarbuiten. Jules Boudry was een productief kunstschilder en maakte heel wat portretten, schilderde historische gebouwen en kerkinterieurs, maar ook talloze stillevens, vaak met dahlia’s. De oom van Jules Boudry is Aloïs Boudry (1851-1938), Deze kunstschilder haalde nationale erkenning met heel realistische portretten van het vissersleven in Oostduinkerke. Zijn werk is onder meer terug te vinden in het Navigo in Oostduinkerke en in diverse musea in Vlaanderen.

Voor het eerst wordt het werk van de vier generaties Boudry bijeengebracht in  ‘t Klooster van de zusters Benedictinessen. De organisatoren vonden maar liefst 500 werken terug van Jules Boudry, een 100-tal van Paul en meer dan 200 van Nele Boudry.  De expo wordt overigens gecureerd door de dochter van Nele, Lidewij Deroo, waardoor we eigenlijk kunnen spreken van vijf generaties die in de expo vertegenwoordigd zijn…

©Nele Boudry (l: Aloïs Boudry (1851), in bruikleen van het museum van Ieper | r: Jules Boudry | o: Nele Boudry)


De tentoonstelling loopt nog tot 1 September  in de Kapel Zusters Benedictinessen, Boeschepestraat 14, Poperinge. Klik hier voor alle info!


Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op