Flora Miranda’s tentoonstelling Router is een baanbrekende verkenning van de samensmelting van technologie, kunst en mode in het hart van Antwerpen. Deze tentoonstelling, georganiseerd door IT Pieces / Flora Miranda onthult zes op data gebaseerde mode- en kunstprojecten die de kloof tussen de digitale en analoge wereld overbruggen. De tentoonstelling werd verlengd waardoor je nog tot 2 november deze fascinerende reis naar de toekomst van creativiteit, modeontwerp en de betekenis van data in onze samenleving kan bezoeken.
Het zijn drukke tijden voor Flora Miranda, maar daar is niets van te merken wanneer we tijdens een interview in het luxueuze Sapphire House genieten van een kopje koffie. De reden waarom we hier afspraken? Hier bevindt zich één van de werken die ze ontwierp in samenwerking met Cresco voor de tentoonstelling Router.
Van Salzburg naar Antwerpen
Alleen al over de kunstenaar zelf schrijven zou meerdere bladzijden boeiende literatuur opleveren, besef ik tijdens het interview. Flora Miranda is een beeldend kunstenaar en modeontwerper met een unieke kijk op de relatie tussen mens, machine en data. Ze is opgegroeid in Oostenrijk en haar kunstenaarschap heeft zich altijd geworteld in een fascinatie voor de raakvlakken van technologie, menselijkheid en de natuurlijke wereld. Haar persoonlijke reis als kunstenaar is onlosmakelijk verbonden met haar eigen leven en ervaringen.
Na haar afstuderen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, werkte ze als freelancer voor modeontwerper Iris Van Herpen. In 2018 begon ze haar eigen creaties te presenteren tijdens de Haute Couture Week in Parijs. In 2017 richtte ze IT Pieces op, een format dat bedrijven helpt bij het communiceren en visualiseren van hun data. De data wordt omgezet in storytelling door middel van textiel, kledingstukken, animaties, web interfaces, allemaal gebaseerd op een op maat gemaakt generatief ontwerpsysteem.
De diepgang van Router
De kracht van Router is de wijze waarop Flora een brug slaat tussen de abstracte wereld van gegevens en de verfijnde wereld van haute couture. Haar stijl vormt een prachtige combinatie van technologie en menselijkheid, waarbij ze erin slaagt een organische warmte in haar creaties te behouden. Haar werk doet enerzijds denken aan een futuristische dystopie, maar straalt tegelijkertijd een unieke en warme esthetiek uit.
Het is boeiend om te ervaren hoe Flora door het gebruik van generative design in haar modeontwerpen emoties vertaalt naar op maat gemaakte kledingstukken. Het roept belangrijke vragen op over de toekomst van modeontwerp en de rol van menselijke ontwerpers in een wereld waarin AI een grotere rol speelt. Het is een boeiende kijk op de veranderende dynamiek in de mode-industrie.
Een Inspirerende Wake-Up Call
Router is niet alleen een inspiratievolle tentoonstelling, maar is eveneens een krachtige wake-up call voor de mode-industrie en de samenleving als geheel. Het nodigt ons uit om na te denken over de rol van data in ons leven en hoe we deze kunnen omarmen en transformeren tot iets buitengewoons. Eleanor Roosevelt zei ooit: “De toekomst behoort toe aan degenen die geloven in de schoonheid van hun dromen.” Met deze woorden in het achterhoofd neemt de expo je mee op reis naar de toekomst van mode en technologie. Het is een viering van de symbiose tussen data en design, en een krachtig pleidooi voor de herwaardering van data in onze digitale wereld.
Op stap in Antwerpen
Esthetische schoonheid van data en een diepgaande verkenning van de relatie tussen mens, machine en data. Het zijn twee elementen die door je hoofd blijven spoken wanneer je op weg bent van de ene plek naar de andere. De tentoonstelling is immers verdeeld over vier unieke locaties in het centrum van de stad: het Steen, stadhuis, Sapphire House en restaurant Fiera. Elk van deze locaties biedt een bijzondere setting voor de verbluffende creaties van Flora Miranda en biedt een unieke gelegenheid om de grensverleggende fusie van technologie, kunst en mode te ervaren, die tot stand kwam in samenwerking met verschillende bedrijfspartners, die elk op hun eigen manier data en knowhow aanleveren voor dit project.
Een van de partners, Cegeka, vertaalt gegevens en technologie naar praktische oplossingen, terwijl Cresco, met juridische expertise, transacties en samenwerkingsverbanden faciliteert. MYRRHA, een beloftevolle nucleaire onderzoekinfrastructuur, speelt een belangrijke rol in het beheer van radioactief afval en de productie van medische radio-isotopen. Advantage Austria promoot Oostenrijkse bedrijven en faciliteert zakelijke relaties wereldwijd. KBC, een Belgische financiële instelling, omarmt innovatie en duurzaamheid. In samenwerking met IT Pieces is KBC op weg om de grenzen tussen mens en AI te vervagen, waardoor een opwindende toekomst wordt gecreëerd waarin AI een essentiële rol speelt in onze samenleving. S(n)-TRACKERS, een project dat financieel analfabetisme aanpakt, biedt dan weer een kunstzinnige en transparante benadering om klanten te helpen in deze volatiele tijden.
Flora Miranda heeft met Router haar dromen verwezenlijkt op een manier die ons allen inspireert. De tentoonstelling is een boeiende reis naar de toekomst van creativiteit, modeontwerp en de rol van data in onze samenleving. Het is een uitnodiging om de wereld van data te verkennen en te overwegen hoe deze onze artistieke expressie kunnen verrijken. Router is een meesterwerk gecreëerd dat niet mag worden gemist. Het is een viering van de kracht van menselijke verbeelding en technologische mogelijkheden, en het markeert het begin van een opwindend nieuw hoofdstuk in de evolutie van creatieve expressie.
Ontdek meer via https://floramiranda.com/ | itpieces.floramiranda.com | shop.floramiranda.com
- Rens Cools: kunst als meta-taal, en de podcast als kunstwerk - december 11, 2024
- Nachtdieren: een dialoog tussen licht en schaduw - november 27, 2024
- Middernacht in een perfecte illusie, de vervreemde schoonheid van Michiel Deneckere - oktober 28, 2024