Het kruispunt vormt een krachtig beeld. We komen het elke dag wel tegen, als een keuze van mogelijke richting om in te slaan, of een plek waar bepaalde niet steeds logische regels gelden. Maar ook metaforisch biedt het talrijke nevenbeelden. Aristoteles wees reeds op het kruispunt als levenswijsheid: “waar je gaven, talenten en capaciteiten een menselijke behoefte ontmoeten, daarin zul je je doel ontdekken.” Het doet wat denken aan het concept Ikigai, het verzamelpunt waar je in je leven een antwoord vindt op de vier vragen ‘wat kan ik goed’, ‘wat doe ik graag’, ‘wat heeft de wereld nodig’ en ‘waar kan ik van leven’. Ook een soort kruispunt, al moet je hier alle richtingen tegelijk inslaan.
Het mag niet verrassen dat het kruispunt als symbool talrijke kunstenaars aanspreekt. De Amerikaanse kunstenaar Kehinde Wiley: “Kunstenaars zijn mensen die zich op het kruispunt bevinden tussen het bekende en het onbekende, het rationele en het irrationele, en in het reine komen met sommige van de verwarrende geschiedenissen waar wij als kunstenaars mee te maken hebben.” Een schoontje.
Dit kan op talrijke manieren, en a fortiori kunnen ook kunstexpo’s dus een kruispunt gaan uitbeelden tussen verschillende stijlen en materialen. Zo brengt Frock Gallery in Ieper momenteel een schilder, een drukker en een beeldhouwer samen rond dit gemeenschappelijke thema. “Ons doel is een harmonie te creëren tussen drie verschillende creatieve disciplines”, zeggen Annelies en Matt van de galerie. Een uitdaging, maar zoals Wiley reeds stelde: kunst is er juist om tegengestelde principes met elkaar te verzoenen.
Tegenstellingen kunnen ook in een enkel werk postvatten, zo tonen de werken van Palieter Hillewaere aan. Ze ontstaan uit een complex technologisch procédé en worden uiteindelijk uit massief staal vervaardigd, niettemin bevatten ze een verbazende lichtheid, “als een blad dat van een boom valt”, volgens Annelies en Matt, “maar bij nader onderzoek zal de kijker tot de ontdekking komen dat ze behoorlijk zwaar, solide en stabiel zijn.” Edouard Schneider werkt aan de basis ook met de computer en digitale media, in combinatie met analoge, maar kan van daaruit vele vormen aannemen. Vaak experimenteert hij met allerlei verrassende en ongebruikelijke werkoppervlakken en presentatievormen, naar eigen zeggen als expressievorm: “Kunst maken is een soort van uitlaatklep voor mij. Ik niet zo mondig, dus misschien is het wel zo dat ik met mijn beeldtaal wil spreken in plaats van face to face.” Ook het werk van David Benzler kan alle richtingen uitslaan. “David houdt van het intieme kleine formaat van plein air landschapsschilderen, maar verkent ook de impact van reclame en de super grafische wereld van color field mural painting“, duiden Annelies en Matt.
Een kruispunt is niet noodzakelijk een beperking, maar eerder een uitnodiging om nieuwe mogelijkheden te verkennen, zo blijkt uit deze tentoonstelling…
foto’s courtesy Frock Gallery
“Intersections” met werk van Palieter Hillewaere, Edouard Schneider en de Amerikaanse kunstenaar David Benzler, loopt tot 30 juni bij Frock Gallery in Ieper. Klik hier voor alle info.
- Kunstcriticus Martin Gayford over Tracey Emin - november 30, 2024
- Guillaume Caron en de choreografie van de ziel - november 30, 2024
- Joost Pauwaert en het einde der tijden… - november 30, 2024