KALEIDOSCOOP: Een kleurrijke reis door de kunst

Vorige week opende bij TaLe Art Gallery de expo KALEIDOSCOOP, een tentoonstelling waarin galerijhoudster Tanja Leys je meeneemt naar een wereld vol kleur, vorm en emotie in het gezelschap van kunstenaars Geert Koekoeckx, Wim Baes, Laurent Dierckx en Matthieu Claus. Vier mannen, elks met hun eigen stijl, die samen een harmonieus geheel vormen dat je uitdaagt om steeds nieuwe perspectieven te ontdekken.

Wie niet opgroeide met de bewegende beelden van Youtube, TikTok, Instagram en tutti quanti zal zich wellicht nog die kartonnen buis herinneren die we als een verrekijker voor ons oog hielden. Geen verre werelden die we dichter bij ons konden ontdekken, maar een kleurrijk spel van spiegeltjes en kraaltjes. Een simpele draai zorgde voor een adembenemend spektakel waar we als jongere nooit genoeg van kregen. Net zoals bij het draaien van een caleidoscoop ontvouwen zich in deze tentoonstelling verschillende artistieke werelden, die samen een prachtig weefsel van kleuren, vormen en emoties vormen. Vier verschillende kunstenaars die als unieke parels door de curator tot een steeds veranderend kleurenpalet omgetoverd worden.

Verstrengelde realiteiten: Geert Koekoeckx

Geert Koekoeckx neemt ons mee op een fascinerende reis door verstrengelde realiteiten. Zijn schilderijen weerspiegelen een mix van mythen, historische verwijzingen en pure verbeelding, doordrenkt met persoonlijke ervaringen. Koekoeckx’ werken presenteren een assortiment van surrealistische figuren en iconografieën, met een modernistische twist die historische en hedendaagse invloeden vermengt. Zijn beelden zijn nooit wat ze lijken te zijn. Net op het ogenblik dat je denkt het werk doorgrond te hebben, zal de aandachtige kijker nieuwe elementen vinden op het doek en orde laten plaatsmaken voor artistieke chaos, waar een alledaagse vogel op een roze wolk lijkt te zitten en een buitenaards wezen opgesloten wordt door een geometrische figuur.

Harmonie in kleur: Wim Baes

De roze kleur is ook prominent aanwezig in het werk van de volgende kunstenaar. Wim Baes, geboren in 1977 in Knokke-Heist en gevestigd in Gent, belichaamt een unieke symbiose van bloemen, planten, potten en schilderkunst. Zijn jeugd tussen de bloemen van de winkel van zijn grootvader en de planten van zijn vader vormde de basis van zijn artistieke ontwikkeling. Baes heeft zich in de loop der jaren volledig toegelegd op de schilderkunst, geïnspireerd door de flora en objecten om hem heen. Zijn werken getuigen van een diepe liefde voor lyrische abstracties en een bewondering voor grootmeesters zoals Matisse en Cézanne. Hij creëert composities met flessen, potten en kannen, waarbij hij speelt met vormen en kleuren. Baes’ unieke vermogen om harmonie te vinden in kleuren en schoonheid te laten ontstaan te midden van chaos, vormt een kernthema in zijn werk. Zijn kunst nodigt de toeschouwer uit om de wereld te bekijken door zijn ogen: als een voortdurende zoektocht naar harmonie te midden van de veelheid van vormen en kleuren om ons heen.

Verf in dialoog: Laurent Dierckx

De creaties van Laurent Dierckx starten vaak vanuit een dikke laag wit, doordrenkt met een scala aan tinten die de lucht, atmosfeer en horizon verbeelden, terwijl onderaan een gelaagde band de aarde symboliseert, een microkosmos van overlappende lijnen en lagen. Dierckx’ wereld is doordrenkt van microscopische details, waarin archetypen zoals man, vrouw, huis en religie worden geweven in zijn persoonlijke mythologie. Deze weerspiegelen soms de menselijke overheersing van de natuur, terwijl op andere momenten de machteloosheid tegenover het mysterieuze universum naar voren komt. Vaak wordt deze machteloosheid tastbaar gemaakt door de aanwezigheid van een anonieme, gezichtsloze poppenspeler die het lot van de mens bepaalt, waar dood, seks en geweld uit voortkomen in een delicate, soms razende, organische wereld. Zijn kunst roept op tot contemplatie, waarbij elke penseelstreek een uitnodiging is om de complexiteit van het bestaan te ervaren.

Schrijven is schrappen, schilderen is schrapen: Matthieu Claus

Matthieu Claus schraapt, overschildert en hergebruikt de lagen, waardoor een spel van kleur ontstaat dat de toeschouwer uitnodigt om zijn eigen verhaal te ontdekken. In zijn recente werk laat hij zich inspireren door de graffiti-scène en stedelijke omgeving, waar hij speelt met verborgen patronen en contrasten, wat zijn werk een speelse en dynamische uitstraling geeft. Zijn interesse in geometrie en vorm, ontwikkeld tijdens zijn studie aan de KASK Gent, komt ook tot uiting in zijn werk. In deze tentoonstelling toont Claus een selectie van zijn recente werken, die getuigen van zijn artistieke evolutie en experimentele aanpak. Zijn schilderijen zijn een expressie van zijn gedachtenkronkels, vertaald in kleurrijke en gelaagde composities. Hij nodigt ons uit om deze kleurrijke fictieve landschappen te betreden en te genieten van de visuele en emotionele ervaring die ze bieden.

Alle kleuren van de regenboog

Met Kaleidoscoop laat Tanja Leys een myriade aan kleuren los op het publiek, waardoor je bij momenten dreigt kopje onder te gaan in deze kleurentsunami. Gelukkig bestaat Tale Art Gallery uit kleine kamertjes, die voor deze expo als golfbrekers optreden. Laat je meevoeren op de golven van deze vier kunstenaars en ontdek tot 25 februari deze boeiende expo.


De expo ‘KALEIDOSCOOP’ loopt nog tot 25 februari 2024 bij Tale Art gallery, Vlierzele. Klik hier voor alle info!


Author: Yves Joris

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op