Cultuur en plezier met de bizarre hoeden van Séverine Gallardo

Het is iets dat we in België jammerlijk kwijt zijn geraakt, maar in Frankrijk zeker nog leeft. In elk dorpje heb je wel een aantal ambachtelijke kunstenaars die louter uit scheppingsvreugde vanuit een minuscuul boetiekske aan het werk zijn. Of dit beeld klopt met hoe Séverine Gallardo leeft weet ik niet, al is het niet zo gek om ons haar op die manier in te beelden. Ze woont en werkt in kleine middeleeuwse dorp in Frankrijk, die haar blijkbaar inspireert tot het maken van kleurrijke, vaak knotsgekke hoofddeksel en textiele constructies. Ze brengen steevast een glimlach op het gezicht van de toeschouwer, maar roepen ook respect op voor het ambacht en de geschiedenis die eraan ten grondslag ligt.

Haar reis begon op jonge leeftijd, op een regenachtige vakantiedag met haar grootmoeder. Met een doos vol garen leerde haar grootmoeder haar de basis van haken, en daarmee plantte ze de zaadjes voor een levenslange passie. Ze raakte naar eigen zeggen onmiddellijk gefascineerd door het repetitieve karakter van het ambacht en het tactiele genot dat de materie haar schonk.

Sindsdien verzamelt ze materialen uit vlooienmarkten en online marktplaatsen: stoffen, kralen en fragmenten met een geschiedenis. Deze gevonden objecten weeft ze samen in een artistiek palet dat zowel retro als futuristisch aanvoelt. Elk stuk ademt een unieke geschiedenis; je kunt je afvragen waar het vandaan komt, hoe het tot stand kwam, en welke handen het misschien al eerder hebben aangeraakt.

De invloed van cultuurhistorische elementen is duidelijk zichtbaar in Séverine’s werk. Geïnspireerd door Afrikaanse maskers, middeleeuwse ornamenten en traditionele ambachten uit Italië en China, ademen haar creaties de zienswijze van een wereldburger met stapels -vermoedelijk intuïtief opgedane- cultuurhistorische kennis.

De vreugde van het maken

Maar hoe diepgaand de culturele wortels van haar kunst ook zijn, Séverine benadrukt dat kunst maken in de eerste plaats een bron van plezier is. “Wanneer ik aan een project begin, denk ik nooit aan tentoonstellingen of verkoop,” vertelt ze aan Fibre Art Take Two. “Ik doe het voor mezelf en voor de vreugde die het me brengt.” Het genot ligt in de vrijheid om te experimenteren met kleuren en materialen en om iets te creëren dat haar persoonlijk raakt.

Kunst is voor Séverine meer dan een eindproduct; het is een manier van communiceren. Haar stukken nodigen de kijker uit om stil te staan bij de verhalen die erin verborgen liggen en tegelijkertijd hun eigen interpretaties toe te voegen. Zoals ze zelf zegt: “Kunst biedt de vrijheid om naar de wereld te kijken door een andere lens.”


Werk van SEVERINE GALLARDO is te zien op de expo ‘Archi-textile‘ van 9 januari tot 15 februari in Micki Chomicki Gallery in Antwerpen. Klik hier voor alle info.


Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op