Breek je Schild is een indrukwekkende en diepgaande tentoonstelling geworden. Enkele maanden geleden sprak ik met de Molse kunstenares Katrin Dekoninck in haar studio over haar werk en het project dat zich richt op het thema kwetsbaarheid. Volgend weekend kan je het resultaat gaan bekijken op locatie Stokt 105 in Mol. Het project overstijgt de traditionele kunsttentoonstelling. Het is een sociaal-cultureel initiatief waarbij honderden jongeren uit middelbare scholen in Mol betrokken zijn, die elk hun eigen persoonlijke stekel hebben gemaakt. Deze stekels vormen samen een grote kunstinstallatie die een krachtig visueel statement maakt over kwetsbaarheid en veerkracht.
Kwetsbaarheid en veerkracht in (ver)beeld(ing)
Dekoninck, bekend om haar expressieve beeldhouwwerken, verklaart in een interview met Kunstflaneur: “Kwetsbaarheid is iets wat we allemaal delen, maar waar we vaak een schild voor opzetten. Deze tentoonstelling nodigt mensen uit om dat schild te breken en hun ware zelf te tonen.” Haar eigen bijdrage aan de installatie bestaat uit duizend unieke, genummerde stekels, die samen met de stekels van de jongeren een indrukwekkend en divers geheel vormen.
Het project benadrukt niet alleen de artistieke waarde, maar heeft ook een duidelijke maatschappelijke betrokkenheid. Bezoekers kunnen de stekels kopen, waarbij de opbrengst naar organisaties gaat die zich inzetten voor jongeren. Dit versterkt het thema van de tentoonstelling, waarbij kwetsbaarheid niet alleen wordt getoond maar ook wordt ondersteund door concrete acties.
Meer dan een tentoonstelling
De tentoonstelling wordt begeleid door diverse activiteiten, waaronder lezingen en debatten met professionals uit de psychiatrie, psychologie en opvoeding, en muzikale optredens. Dit multidisciplinaire programma biedt een bredere context en nodigt bezoekers uit om actief deel te nemen aan het gesprek over kwetsbaarheid.
Katrin Dekoninck legt uit: “Het doel is om een dialoog op gang te brengen en mensen te laten nadenken over hun eigen kwetsbaarheid en die van anderen. Kunst kan een krachtig middel zijn om dit soort gesprekken te starten en verandering te stimuleren.” Haar woorden onderstrepen de impact die kunst kan hebben op individuen en gemeenschappen, door hen uit te nodigen om zich open te stellen en verbindingen te maken op een dieper, meer betekenisvol niveau.
Het Werk van Katrin Dekoninck
Dekonincks oeuvre is rijk aan expressieve sculpturen die vaak menselijke vormen en emoties vastleggen. Haar werk wordt gekenmerkt door een diepe gevoeligheid en een vermogen om complexe menselijke gevoelens te verbeelden. Ze gebruikt vaak materialen zoals brons en klei om haar beelden te creëren, waarbij ze een balans vindt tussen kwetsbaarheid en kracht. Haar sculpturen zijn niet alleen visueel indrukwekkend, maar dragen ook een sterke emotionele lading die kijkers uitnodigt om na te denken over hun eigen ervaringen en emoties.
Breek je Schild is daarmee niet alleen een visuele ervaring, maar ook een uitnodiging tot introspectie en maatschappelijke betrokkenheid. Het project slaagt erin om kunst en sociale actie naadloos te integreren, waardoor het een must-see evenement is voor iedereen die geïnteresseerd is in de kracht van kunst om verandering teweeg te brengen. Mis deze bijzondere tentoonstelling niet van 31 mei tot 2 juni 2024 op Stokt 105 in Mol. Het volledige programma vind je hier.
Foto’s: © Stef De Belder / Foto kunstenaar: Yves Joris
- Rens Cools: kunst als meta-taal, en de podcast als kunstwerk - december 11, 2024
- Nachtdieren: een dialoog tussen licht en schaduw - november 27, 2024
- Middernacht in een perfecte illusie, de vervreemde schoonheid van Michiel Deneckere - oktober 28, 2024