Kunsthal Gent wil met haar bondgenotenwerking de bezoeker op een bijzondere manier omarmen. Hoe ze dat zien vragen we aan Aike Roodenburg, die sinds eind 2023 deel uitmaakt van het team en verantwoordelijk is voor de uitbouw van de financieringsmix en het relatiebeheer van de organisatie, waaronder ook de actie ‘Kunsthal Gent maak je samen: Word Bondgenoot’ valt.
Kunsthal Gent bouwt sinds 2018 een plek voor beeldende kunst uit, na een open call van Stad Gent. Er werd van bij het begin gekozen om meer te zijn dan enkel een tentoonstellingsruimte. Er is ook aandacht voor de ontwikkeling van kunst en kunstenaars. De eerste opdracht was dan ook de bestaande ‘white cube’ te strippen en te voorzien van spatiale interventies om de ruimte op een andere manier bruikbaar te maken.
Een belangrijk element is de aanpak van de Endless Exhibition. Dit vertrekt van het gedachtengoed van Prem Krishnamurthy. Er worden telkens nieuwe kunstwerken aan de tentoonstelling toegevoegd, die er in principe ook blijven. Hiervoor is een speciale pleegvoogdijovereenkomst met de kunstenaar uitgewerkt. Deze aanpak creëert een bijzondere dynamiek in het aanbod.
Naast de tentoonstellingen en aandacht voor ontwikkeling waarbij residenties en het experiment centraal staan is er ook de platformfunctie waarbij andere organisaties en collectieven de kans krijgen om de infrastructuur te gebruiken, bv. voor symposia of boekvoorstellingen.
Bondgenootschap
Los van de incidentele bezoeker werd vastgesteld dat er heel wat ‘fans’ zijn, weliswaar met uiteenlopende interesses. Om dat engagement beter te versterken zoekt Kunsthal Gent met het bondgenootschap een nieuwe manier om hen te verbinden aan de organisatie. Bondgenoot word je op basis van je eigen financiële draagkracht – er zijn vier suggestieprijzen. Momenteel zijn er al een 40-tal bondgenoten en werd ook al een eerste samenkomst georganiseerd waarbij een organisatie die in het ontwikkelingsprogramma Permanently Practising zit, haar project kon voorstellen. Zo wordt er aandacht gegeven aan het minder zichtbare van de werking. “Een bondgenootschap start met het bijwonen van activiteiten en een bezoek aan de tentoonstellingen tijdens de openingsuren. Maar dat is maar het begin. We beschouwen onze Bondgenoten ook als deel van onze organisatie, net als onze vrijwilligers, vaste medewerkers, onze kunstenaars… We vragen hen mee te denken met ons. En dat mag gerust kritisch zijn. Bondgenoot impliceert dat we mensen zoeken die echt achter onze missie over het belang van kunst voor de maatschappij staan.”
Of er dan geen spanning zit tussen het concept van de stille mecenas die graag steunt, maar niet noodzakelijk ook nog eens tijd wil doneren en de actieve fan? “We willen uiteraard graag beide groepen aanspreken, maar we maar we kregen het signaal van terugkerende bezoekers dat er heel wat kunstliefhebbers ook graag actiever betrokken worden. We willen hen daarom ook graag informeren over wat er allemaal plaatsvindt, eerder het proces dan het resultaat. We willen dat zelfs opentrekken naar de brede werking van de organisatie, bijvoorbeeld communiceren over de verbouwingen die we gaan doen. We voelen dat we op die manier tot een win-win kunnen komen met onze bondgenoten. Minstens even belangrijk is dat we een sterke fan-base uitwerken, een community van bezoekers en liefhebbers waar we meer gedetailleerde informatie over hebben zodat we die ook voor andere projecten makkelijk kunnen aanspreken. Zo bouwen we een duurzame relatie uit met hen.”
Hoe zit de relatie met de kunstenaars en collectieven? Zoeken jullie die actief op, of komen die vanzelf tot bij jullie? “Allebei, maar we zijn wel kritisch bij het aangaan van een samenwerking. We zoeken kunstenaars die een goeie match zijn met onze visie en waarden. In onze manual staat: ‘Don’t work with artists who are assholes’.”
Wil je nog iets meegeven waar jullie trots op zijn? “Naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van Kunsthal Gent hebben we een bijzondere film gemaakt, een one-shot, opgenomen gedurende een hele dag en waar zowel het team en partners, maar ook buren en bezoekers in naar voor komen. De film geeft mooi weer hoe we die permanente wisselwerking zien. De film is nu nog altijd te bekijken in het Paviljoen op de 1e verdieping.”
- Instagrammable – beelden die je niet kan ontzien - november 14, 2024
- Bondgenoot, word bondgenoot – hoe je van een toevallige bezoeker een duurzame ambassadeur maakt - oktober 5, 2024
- Een tentoonstelling doet ook iets met de kunstenaar - september 20, 2024