De auteurs van ‘Het grote kunstkoopboek’ zijn de oprichters van het platform voor kunstkopers Young Collectors Circle. Ze zijn van mening dat kunst nog veel leuker is al je meer weet over het hoe, wat en waarom. Kunstkopen en verzamelen volgt daar vanzelf op.
Interessant aan het boek is vooral dat het een warm pleidooi is voor kunst en zich dus niet beperkt tot de financiële transactie en motieven van verzamelen. Integendeel, het betoog is dat de kunstkoper op verschillende manieren bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van kunstenaars. Naast directe, financiële steun aan kunstenaars, genereert de verzamelaar aandacht en zichtbaarheid voor het werk van de kunstenaar. Doordat heel wat kunstenaars reflecteren over actualiteit en drijvende krachten zijn achter vernieuwing en verandering, zal de verzamelaar ook die boodschap verder uitdragen. Op die manier wordt het beeld van de verzamelaar die op de eerste plaats ‘een mooi schilderij boven de bank’ wil, opengetrokken naar een betrokken en waardevolle schakel binnen het ecosysteem van de kunsten.
De hoofdstukken over kunstgeschiedenis, de kunstwereld en de kunstmarkt zijn origineel van opzet en zeker niet enkel nuttig voor kunstverzamelaars. In het bijzonder is het hoofdstuk over ‘kunst kijken’ relevant voor iedereen die kunst een warm hart toedraagt. Het uitgangspunt is dat hoe meer je oefent hoe meer je ook ziet. Het kunstwerk wordt vergeleken met een ui, die je laag voor laag kunt afpellen. Er worden 5 lagen op een rij gezet die een kunstwerk op meerdere manieren betekenis geven.
Eerst en vooral is er de ‘buitenkant’. Wat is de eerste indruk? Op welke manier word je aangetrokken door een werk? Dit gaat niet per se over iets mooi of lelijk vinden, maar eerder of het iets met je doet. Vervolgens is er de ‘persoonlijke relatie’ of manier waarop een werk gekoppeld kan worden aan een persoonlijke emotie of gebeurtenis die ervoor zorgt een werk bijzonder te vinden. Uiteraard zal ‘het verhaal achter het werk’ ook bepalend zijn voor de waardering van een werk. In het verlengde daarvan komt de plaats van het werk in ‘het oeuvre van de kunstenaar’ in de kijker. Wat is het overkoepelende verhaal? Tot slot kan je inzoomen op de manier waarop het kunstwerk en de kunstenaar zich verhouden tot de buitenwereld, de ‘plek in de wereld’. Hoe reflecteert de kunstenaar over verleden, toekomst, maatschappelijke ontwikkelingen enzovoorts?
Los van deze algemene inzichten komen ook de diverse actoren zoals de verzamelaar, de kunstenaar, de curator en de galeriehouder aan bod dankzij korte getuigenissen uit hun praktijk. Op die manier word je als lezer elegant door alle kamers van de kunst geleid.
Nadine van den Bosch en Nienke van der Wal
Het grote kunstkoopboek
Uitgeverij Terra, 2023
ISBN 9789089899729
192p.
- Instagrammable – beelden die je niet kan ontzien - november 14, 2024
- Bondgenoot, word bondgenoot – hoe je van een toevallige bezoeker een duurzame ambassadeur maakt - oktober 5, 2024
- Een tentoonstelling doet ook iets met de kunstenaar - september 20, 2024