Waarom Oostende een plek verdient bovenaan de agenda van de kunstliefhebber volgend weekend

Met haar rijke bijdrage aan de kunstgeschiedenis, een knap museum in een oud warenhuis, haar vleugje Venetië en de zestal galerieën met een heel eigen smoel die er de laatste jaren zijn opgestart, zou je denken dat Oostende zo langzamerhand een trekpleister is geworden voor de kunstliefhebber die er doelgericht naartoe trekt om aan zijn ontdekkingsdrang te voldoen. Troeven genoeg, maar toch prijkt de stad niet al te hoog op de lijstjes van de kunstminnaars, al zeker niet in de zomermaanden.

Een kunstscène overleeft niet bij de gratie van toevallige passanten of hordes met frigoboxen beladen bezoekers die zo snel mogelijk het traject van het station naar het strand afleggen. Het moet zich dus als aparte instantie profileren, als doel-op-zich. De kunstgalerieën in Oostende bundelden alvast hun krachten in een gemeenschappelijke website, oostende.art, en in het (lange) weekend van 16 augustus organiseert het initiatief voor de derde keer op rij naar het voorbeeld van de grotere Vlaamse steden een heuse galerie-weekend, inclusies lezingen, concerten en een ‘DJ-party’.

Mis alvast de lezing van Tom Herck niet over zijn merkwaardig project “Once We Ruled the World” in Galerie P, en de finissage van de tentoonstelling met Oostendse kunstenaars Philippe Badert, Hans Defer, Valerie Decleer en Jacky De Maeyer bij Lloyd Gallery. AL hoeft het daar niet bij te blijven! Wie zijn frigobox even aan de kant zet kan de afstand tussen galerie OEVER en Studio 221 makkelijk overbruggen en de vijf galerieën ertussenin bezoeken, al zal je je bezoek wat moeten plannen om alles te zien.

Of dit alles genoeg is om van Oostende de plek te maken die het verdient in het kunstenlandschap is moeilijk te voorspellen. De krachten bundelen rond gemeenschappelijke initiatieven en er coherent over te communiceren vormt zeker een goede eerste aanzet, voor zover het een potentieel geïnteresseerd publiek bereikt -het succes van de badstad speelt hierin misschien juist in haar nadeel. Maar dat de stad een plaats verdient bovenaan de drukke agenda van de kunstliefhebber deze zomer staat alleszins buiten kijf…


De galerie-weekend in Oostende vindt plaats van 15 tot 18 augustus 2024. Klik hier voor alle info!


Tom Herck bij Galerie P. | Socrates Fatouros bij AHWNN Gallery | Hans Defer bij Lloyd Gallery

Author: The ArtCouch

Share This Post On

2 Comments

    • Dank voor de tip mijneer Galle! Mvg, Elsie

      Post a Reply

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op