Ilke Cop wint de Gaverprijs 2024

Kunst is geen competitie, uiteraard, maar het uitreiken van een kunstprijs is, naast een welkome extra inkomst voor de kunstenaar, ook een mooie gelegenheid om kunst -en kunstenaars- op een andere manier in het daglicht te plaatsen. Wat ons betreft mogen er gerust wat meer zijn zelfs.

Zo is er de Gaverprijs, georganiseerd door cc De Schakel, de Cultuurraad, Be-Part en het Stadsbestuur van Waregem. Deze tweejaarlijkse wedstrijd voor hedendaagse schilderkunst ontstond in 1970 toen Georges Leroy met zijn Gaverfonds deze Gaverprijs voor plastische kunsten opstartte als promotie voor de kunstbeleving in onze regio. Een Gaverprijs bekroonde toen niet een afzonderlijk schilderij of kunstwerk, maar was de bekroning voor het gehele actuele oeuvre van de kunstenaar. Het stond dus ook open voor sculptuur of grafiek. Pas in 1982 werd beslist om opnieuw aan te knopen met enkel schilderkunst

Voor 2034 gaat de prijs uit naar Ilke Cop (1988) uit Anderlecht. “Het werk van Ilke Cop getuigt van een opmerkelijke combinatie van creatieve moed en technische vaardigheid”, aldus Juryvoorzitter Coucke. “omschreef haar werk als volgt:  “Haar gedurfde en kritische beeldmontages, waarin diverse motieven naadloos samenvloeien, tonen een diepgaand begrip van kunsthistorische, allegorische en autobiografische elementen.”

Naast de hoofdprijs krijgt Ilke een solotentoonstelling in 2025., en wordt het winnende werk ‘Bountiful III’ uit 2022 opgenomen in het kunstpatrimonium van stad Waregem. Vanaf 13 januari kan je het werk samen met dat van andere laureaten ontdekken in Be-Part In Waregem. Klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op