Art Meets Nature in de Plantentuin van Meise is een unieke symbiose van kunst en natuur. Dit evenement, dat plaatsvindt van 22 tot 24 september, biedt een unieke kans om meer dan 600 kunstwerken en 60 kunstenaars uit verschillende kunststromingen en genres te ontdekken en … te kopen.
Terwijl de eerste wolken samentrekken boven Brussel en temperaturen eindelijk beseffen dat we met rasse schreden de herfst naderen, lijken de bezoekers van de plantentuin in Meise er zich weinig van aan te trekken. Langs de talrijke paden zoeken ze verkoeling of rust na een drukke werkdag. Hier heb ik afgesproken met Peter Trappeniers die samen met een team vrijwilligers van Kiwanis Zaventem Airport zijn schouders zet onder de 29ste editie van Art Meets Nature.
Gedurende twee dagen kunnen bezoekers genieten van een breed scala aan kunstwerken, waaronder schilderijen, tuinbeelden, fotografie, sculptuur en keramiek. Naast origineel en weinig tentoongesteld werk van Panamarenko, Raveel, Alechinsky, Karel Appel, Bram Bogart… zal er heel wat kunst te zien en te koop zijn van verscheidene hedendaagse Belgische en Internationale topkunstenaars.
Hoe begin je aan zo’n event? We vroegen het aan Peter zelf.
Meer dan 60 kunstenaars en 600 kunstwerken worden op dat moment tentoongesteld. Naast the usual suspects laten jullie ook minder bekend talent in dialoog treden met de natuur en … met andere kunstwerken. Ondertussen is dit jullie 29ste editie. Je zal wel niet aanwezig geweest zijn vanaf de eerste editie, maar je mag jezelf toch al een ‘ancien’ beschouwen. Is je iets speciaals opgevallen tijdens deze jaren. Is kunst veranderd?
Voor mij moeilijk te zeggen of kunst op zichzelf veranderd is. Ik denk het niet. Maar de kunst die wij aanbieden op onze (verkoops)tentoonstelling is dat zeker wel. Waar we vroeger misschien wat teveel uit hetzelfde (lokale) vaatje tapten, hebben we nu dankzij een tijdrovende selectie een zeer breed scala aan kunst weten samen te brengen. We zitten natuurlijk met de beperking van een 2,5 daags commercieel event waar we hopen niet alleen mooie kunst te laten tonen maar ook te verkopen. Dat beperkt natuurlijk ons speelveld omdat we kunst willen aanbieden die bezoekers begrijpen en hen tegelijk een coup-de-foudre geeft. Tijdens onze tentoonstelling bieden we zeer uiteenlopende kunstvormen aan zoals licht-, textiel-, monumentale houtkunst, tot zelfs Punk Art.
Deze editie kreeg als centraal thema Plezier van het (her)beleven. Hoe moeten we dit verstaan? Is kunst te serieus en willen jullie er een knipoog aan toevoegen?
Het thema Plezier van het (her)beleven is er inderdaad gekomen na vele bezoeken aan tentoonstellingen en galerijen waar ik soms wat depressief buiten kwam. Daarom hebben we geprobeerd om met onze selectie de bezoeker extra plezier in zijn/haar leven te brengen. Kunst die een bron van inspiratie, vreugde en energie wil zijn. Kunst die onze positieve perspectieven kan verruimen. We willen dat je hier met de glimlach rondloopt.
En wat met het (her)beleven?
Daar we ons hier te midden van één van de grootste botanische domeinen van Europa bevinden, wilden we zeker ook iets brengen rond kunst en milieu en vandaar het her-beleven , of Upcycling Art. Het doen herleven van oude materialen in kunst is enerzijds zeker een trend maar tegelijk is het ook zeer fascinerend hoe kunstenaars iets ongewilds in iets gewilds kunnen omvormen. Als ik met een kunstenaar praat, sta ik vaak versteld hoeveel uren deze techniek vergt, niet aleen aan onderzoek en experimenteren met de materialen en hun mogelijkheden maar ook aan tijd om het juiste afval te verzamelen. Tijdens de tentoonstelling zullen veel kunstenaars aanwezig zijn om u inzicht in hun creatieve proces en inspiratie te geven.
Peter benadrukt dat de tentoonstelling niet alleen een viering van kunst en natuur, maar ook een kans om bij te dragen aan een goed doel. De netto-opbrengst van de tentoonstelling wordt door Kiwanis Zaventem Airport volledig doorgestort aan organisaties die het welzijn van minderbedeelde kinderen en geestelijk gelijkgestemden behartigen. Nog een mooie reden om naar de plantentuin af te zakken op 22, 23 en 24 september.
De tentoonstelling is geopend van vrijdag 22 september 18 uur voor de feestelijke vernissage en zaterdag en zondag doorlopend van 10 tot 18 uur.
De toegang tot de tentoonstelling met gratis bezoek aan de Plantentuin bedraagt €5 in plaats van €12.
Meer info: https://www.artmeetsnature.be/
- Rens Cools: kunst als meta-taal, en de podcast als kunstwerk - december 11, 2024
- Nachtdieren: een dialoog tussen licht en schaduw - november 27, 2024
- Middernacht in een perfecte illusie, de vervreemde schoonheid van Michiel Deneckere - oktober 28, 2024