Kan je compulsief kunst maken? Dwangmatig misschien? Elke kunstenaar zal wel kunst maken uit een onbedwingbare opwelling, een scheppingsdrang. Maar wat als je niet kan stoppen? Wat als die innerlijke drang je voortdurend aanspoort om te creëren?
Dan krijg je een kunstenaar als Joke Neyrinck, die met haar doodles nagenoeg alle muren van haar huis, enkele meubelstukken, haar kleren en allerhande gebruiksvoorwerpen heeft versierd. Mocht het gezond zijn zou ze haar man, kind en kat ook van doodles voorzien, zo denk ik toch.
Maar wat als zowat alles in huis reeds is volgedoodled? De stift kruipt waar het niet gaan kan, zo blijkt. Joke koopt regelmatig polyester dieren als support voor haar tekeningen, onlangs is ze gaan experimenteren met het 3D printen van de bizarre wezens uit haar werk, en, meer en meer, projecteert ze haar innerlijke leefwereld met verf op het klassieke doek. Haar droom blijft echter om grote muren te vullen met haar doodles, wat niet mag verbazen gezien de duidelijke verwijzingen naar street art in haar werk. In sé zijn al haar composities misschien wel bedoeld en ontworpen voor een grootser plan, al zijn ze noodgedwongen tot kleinere proporties herleid. Er gebeurt zoveel in, dat de impact van haar werk misschien wel proportioneel groeit met de grootte ervan. Mocht u toevallig over een blanke muur beschikken waar u geen bestemming voor heeft…
Doodles. Iedereen tekent wel eens in een dood moment een betekenisloze vorm op het papiertje dat toevallig op dat ogenblik binnen handbereik ligt. Mocht dit een definitie zijn van een doodle zou het alvast niet van toepassing zijn op Joke. Ze tekent inderdaad op automatische piloot, maar gedachteloos of betekenisloos zijn haar doodles geenszins. De erotische spanningsvelden die je hier en daar in haar werk herkent, getuigen alleszins van het feit dat het gedachten of sensaties zijn die in haar werk te ontdekken vallen. Hoewel het haar bedoeling niet is, zou je haar werk zelfs sterk narratieve kwaliteiten willen toekennen, al zal je die verhalen zelf moeten verzinnen, ze worden je niet zomaar voorgeschoteld.
Maar daarin ligt juist de charme van haar kunst. Spontaan, complexloos, onbedoeld gelaagd en intens, maar nooit geheel vrijblijvend.
(foto’s TheArtCouch)
(foto’s Joke Neyrinck)
Joke is een van de drie geselecteerden voor de lotto art wedstrijd muurtekeningen in de grote concertzaal La Madeleine. Je kan vanaf 7 mei stemmen op jou favoriete kunstenaar! Klik hier voor alle info
- ‘A Confrontation at the Zoo’: Michaël Borremans in museum Voorlinden - januari 9, 2025
- Cultuur en plezier met de bizarre hoeden van Séverine Gallardo - januari 4, 2025
- Daniela Chirion en de herontdekking van de hemel - januari 2, 2025
juli 29, 2023
Prachtig werk ,ik zag een werk van haar aan petit Paris in een etalage en was in lange tijd niet meer gefascineerd….dit overtreft toch wel elke overtreffende trap. Heb nog vele witte muren maar 1 zou wel al een prévilege zijn. Ik zal eens kijken wat mogelijk is . Kunst moet je voelen en is verder kijken dan wat enkel en alleen maar zichtbaar is met het blote oog… En hier is hoe meer en hoe verder je kijkt ,hoe meer je word verslonden in het verhaal en de gedachtengang van de kunstenaar in kwestie . Niet in woorden beschrijfbaar how mesmerising this is .